Jebkuri dārzeņi, augļi un pākšaugi, kuri nav pakļauti pārstrādei, ir droši bezglutēna diētā. Ja produkts ir iepakots, pārstrādāts, tad vienmēr lasiet sastāvu, jo, piemēram, zirņi, lēcas paši lipekli nesatur, taču iespējams šķērspiesārņojums, graudu piemaisījums.
Droši:
- Visi svaigi, neapstrādāti augļi, dārzeņi, pākšaugi, ogas un sēnes
- Svaiga kukurūza
- Pelēkie, dzeltenie zirņi
- Visu veidu pupiņas
- Saldēti dārzeņi un ogas bez piedevām, aromatizētājiem
- Pākšaugu konservi bez aizdomīgām piedevām
Aizdomīgi:
Uzmanība jāpievērš pārstrādātiem produktiem, kad bieži vien tiek pievienoti konservanti vai biezinātāji, piemēram, modificēta ciete, hidrolizēts kviešu proteīns, iesals u.c.
- Lēcas ieteicams pārskatīt un noskalot (šķērspiesārņojuma risks, manīti graudi)
- Konservēti dārzeņi un augļi – var būt gatavoti ar glutēnu saturošu marinādi vai sīrupu. Ja sastāvā ir tikai augļi vai dārzeņi un ūdens vai dabīga sula, glutēnam nevajadzētu būt.
- Pākšaugi konservos ar piedevām, it īpaši tomātu mērci
- Žāvēti augļi un dārzeņi – pārliecinieties, vai produktam nav bijusi saskare ar kviešu miltiem
- Dārzeņu biezeņi burciņās
- Dārzeņu un augļu čipsi
- Dārzeņu pusfabrikāti (piemēram, kartupeļu pankūkas)
- Humuss (dažreiz mēdz būt alergēns sinepes, kas var saturēt glutēnu)
Nedrīkst:
- Dārzeņi, dārzeņu pusfabrikāti, kas panēti glutēnu saturošos miltos
- Zirņu, turku zirņu milti bez norādes “Nesatur glutēnu” (augsts piesārņojuma risks)
- Dārzeņu buljonu kubiciņi bez norādes “Nesatur glutēnu”
- Ātri pagatavojamās dārzeņu zupas bez norādes “Nesatur glutēnu”
- Ātri pagatavojamās zupas ar makaroniem, nūdelēm, graudaugiem, grauzdiņiem
- Pākšaugu maisījumi kopā ar graudaugiem
- Jebkuri dārzeņu, augļu, pākšaugu produkti, kuru sastāvā minēti glutēnu saturoši graudaugi, iesals, ciete.