Lai nekļūdītos iepērkoties veikalā, svarīgi zināt
Vienmēr, kad pērkat kaut ko iesaiņojumā/iepakojumā, lūdzu, uzmanīgi IZLASIET SASTĀVDAĻU sarakstu, lai pārliecinātos, ka produktā nav kaut kas, kas satur kviešus, rudzus, miežus. Un vēl atcerieties: jo mazāk sastāvdaļu, jo drošāks produkts!
Lūdzu, atcerieties: pat ja produkta sastāvdaļās šīs izejvielas nav minētas, vienmēr pastāv piemaisījumu risks! Ražotājs ir atbildīgs par šāda riska apzīmējumu uz iepakojuma, piemēram, “produkts var saturēt glutēnu” vai angļu val. “may contain traces of gluten”.
- Iepazīstieties ar atļauto/aizliegto produktu sarakstu sadaļā Bezglutēna diēta.
- Ir daudz produktu, kas dabiski nesatur lipekli un tiesību akti neprasa veikt norādes uz to, ņemot vērā noteikumus un vispārīgos nosacījumus par godīgās informēšanas praksi. Jo īpaši pārtikas produktu informācija nedrīkst būt maldinoša, liekot saprast, ka pārtikas produktam piemīt īpašas pazīmes, lai gan faktiski šādas pazīmes piemīt visiem līdzīgiem pārtikas produktiem. Tie ir piens, sviests, svaigi dārzeņi un augļi, kartupeli, svaigi zaļumi, neapstrādātā gaļa un zivis, olas, augu eļļa, dzeramais ūdens, medus, cukurs. Droši varat plānot šādu produktu pirkšanu. Protams, ka pirkumu sarakstā var iekļaut graudus, kas nav kvieši, rudzi, mieži un dažiem cilvēkiem arī auzas.
- Uzņēmumā, kas veic putraimu fasēšanu, pastāv iespēja piesārņot tos ar kviešu produktu atliekām, piemēram, kukurūzas putraimus vai griķus ar mannas vai kuskusa daļiņām. Kā var to saprast, ja nav nekādas papildus informācijas? Var caur biedrību pieprasīt informāciju no ražotāja/fasētāja, bet var meklēt produktu ar speciālo zīmi. Tāpēc daži ražotāji izmanto sertifikāciju, lai saņemtu trešās puses apliecinājumu tam, ka produkts ir brīvs no lipekļa, par ko liecina pārsvītrotās vārpiņas zīme.
- Parasti produktiem, kas nesatur lipekli, veikalos ir atsevišķi plaukti. Jūs varat lietot ne tikai neapstrādātus produktus, bet arī rūpnieciski gatavotus ēdienus, kas nesatur lipekli. Šādu produktu marķējumā drīkst būt skaidra norāde “nesatur lipekli”/ “gluten-free” vai “ļoti zems lipekļa saturs”. Ja tāda norāde ir, tad tai var ticēt. Esiet uzmanīgi, ja ražotājs norāda, piemēram, “produkta sastāvā nav kviešu miltu”, jo tas vēl nenozīmē, ka sastāvdaļas neglabā kopā ar citām sastāvdaļām, kas šos miltus satur, un izslēgtas visas iespējas produktu piesārņot ar lipekli. Var būt arī norāde “uzņēmumā nav miltu (lipekļa/glutēna)”, kas arī liek šaubīties par to, ka šim ražotājam no izejvielu piegādātājiem/ražotājiem ir pārliecinoši dati, kas ļauj uzrakstīt vienkārši un saprotami “nesatur lipekli” vai “ļoti zems lipekļa saturs” .
- Ja tādas norādes nav, tad izlasiet produkta sastāvu. Sastāvdaļas, kas ir kvieši, rudzi, mieži vai auzas un produkti no tiem marķējumā ir izceltā drukā. Ja šādu sastāvdaļu nav, tad pameklējiet vai nav norādes uz to, ka produkts var saturēt kviešu, rudzu, miežu vai auzu daļiņas. Parasti, ja eksistē šķērspiesārņošanās risks, tad ražotāji uzrāda “var saturēt ….. daļiņas”. Tas ir brīdinājums cilvēkiem ar celiakijas diagnozi. Jāatceras, ka pēdējā norāde ir brīvprātīga un ražotājs var to neuzrādīt. Ja jums ir zināms, ka ražotājam ir arī lipekli saturoši produkti, tad ir vērts painteresēties tieši no ražotāja par produktu drošību attiecībā uz lipekļa klātbūtni.
- Dažas sastāvdaļas ir mulsinošas, jo tās var izgatavot no kviešiem, bet galīgā sastāvdaļa ir brīva no lipekļa, piemēram, glikozes sīrups, dekstroze, maltodekstrīns. Par drošiem ir atzīti glikozes sīrups uz kviešu bāzes, ieskaitot dekstrozi, maltodekstrīni uz kviešu bāzes un glikozes sīrups uz miežu bāzes un Eiropas Regula Nr.1169/2011 par pārtikas produktu marķēšanu ļauj uzņēmumiem nenorādīt šādas izejvielas kā alergēnus.
- Jāizvairās no tādu produktu lietošanas, kas satur iesalu, iesala ekstraktu, iesala dabīgo aromatizētāju, jo iesalu ražo no miežiem, un kas satur sastāvdaļas, kuru nosaukumā ir vārdi “kvieši, rudzi, mieži”. Dažos rakstos ir informācija par to, ka konservanti, stabilizētāji un citas pārtikas piedevas bieži satur lipekli. Orientēšana uz pārtikas piedevu klātbūtni nav pareiza un pircējs pats nekad nevar to noteikt. Vairākas pārtikas piedevas ir pietiekoši tīras ķīmiskās vielas, kurām ir noteikti tīrības kritēriji, un izejvielas, no kurām pārtikas piedevas ražo, arī ir dažādas. Nopietni ražotāji parasti saņem no pārtikas piedevu piegādātājiem brīdinājumus, ja piedevu maisījums var saturēt lipekli. Tādā gadījumā šādai norādei ir jābūt arī gala produkta marķējumā.
- Ja jūs, neskatoties uz savām zināšanām, pieredzi, nejauši pieļaujat kļūdu un apēdat lipekli saturošu produktu, nav jākrīt panikā, jo maz ticams, ka viena neveiksmīgi izvēlētā pārtika var izraisīt ilgstošu zarnu bojājumu. Pēc iespējas ātrāk uzsāciet toksīnu izvadīšanu no organisma. Padomus, kā dabīgā veidā palīdzēt organismam, meklējiet sadaļā Ārkārtas situācija! Apēsts glutēns.
Autors: locija.lv