Gatavojot mājas saldējumu jāņem vērā:
-
Jāputo auksts saldais krējums. Labāk sākt pie maziem apgriezieniem, pakāpeniski palielinot ātrumu;
-
Saldējuma masa ir jāliek saldētavā uzreiz pēc pagatavošanas, jo gaisa putas noplok istabas temperatūrā un zaudē savu maigumu;
-
Saldēšanai domātu krēmu liek metāla traukos, jo tie īpaši labi vada aukstumu;
-
Gaisīgas krēmveida konsistences saldējums sanāks, ja to apmaisa vai saputo ik pēc pusstundas (lai ledus kristāli trauka malās sajauktos ar vēl mīksto masu trauka vidū);
-
Lietojiet svaigas sastāvdaļas;
-
Pēc ajūrvēdas, lai samazinātu saldējuma gļotu veidošanos var izmantot tādas garšvielas, kā kanēlis, krustnagliņas, kardamons;
-
Saldējums, kuru glabā saldētavā, parasti ir ciets. Tas ir jānoliek ledusskapī 30 minūtes pirms pasniegšanas, lai tas atkal iegūst gaisīgumu un lai no tā varētu ar karoti veidot bumbiņas. Saldējumu, kurš ir mazliet atkusis, vēlams atkārtoti nesasaldēt!
-
Saldējuma tonēšanai sarkanā vai rozā krāsā tam var pievienot aveņu, zemeņu, dzērveņu, kizila, brūkleņu, jāņogu vai ķiršu sulu; sarkanos sīrupus, ievārījumu; sarkanos kāpostus vai bietes, kuri ir jāsagriež smalkos gabaliņos, jāaplej ar paskābinātu ūdeni un jānokāš;
-
Zaļa krāsviela – spinātu sula.
Apelsīnu saldējums
½ glāzes (100gr) cukura
3 apelsīni
¾ gl. (150 ml) ūdens
1 gl. (200 ml) piena
1 gl. (200 ml) saldā krējuma
Triju apelsīnu mizu sasmalcināt ar blenderi, izlikt traukā, pievienot apelsīnu sulu, vārīto ūdeni un cukuru. Šo maisījumu karsē uz lēnas uguns apmaisot, līdz brīdim, kad cukurs pilnībā izšķīst. Tad to izkāš un atdzesē. Pēc tam saputo krējumu un pievieno tam pienu un apelsīnu maisījumu. Beigās ieliek saldētavā, saputo ik pēc pusstundas, kopumā 6 reizes.
Apelsīnu šerbets
1 apelsīna miza
1 gl (200 ml) apelsīnu sulas
1 citrons
1 gl. (200 gr) cukura
2 gl. (400 ml) ūdens
2 tējkarotes agara
Garšvielas: piparmētra, kardamons
Agaru aplej ar glāzi auksta ūdens un atstāj uz stundu.
Pagatavo cukura sīrupu: 1 gl. ūdens + 1 gl. cukura, pievieno sasmalcināto apelsīna mizu, sajauc ar saberzto citrona mīkstumu, pievieno apelsīnu sulu. Sagatavoto agaru ielej karstajā cukura sīrupā, apmaisot uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai; agaram ir jāizšķīst pilnīgi. Atdzesē, ielej porciju traukos un ieliek ledusskapī, nevis saldētavā.
Zemeņu saldējums
4 gl. (500 gr) zemeņu
1 gl. (140 gr) pūdercukura
½ citrona sula
1 tējkarote ābolu etiķa
1 gl. (200 ml) saldā krējuma
Garšvielas: safrāns, anīss, ingvers, fenhelis, kanēlis, vanilīns.
Nomazgātas ogas ieliek virtuves kombainā vai blenderī, pievieno pūdercukuru, sulu un pagatavo vienveidīgu krēmu. Pievieno etiķi un turpina putot, kamēr masā nebūs neviena kunkuļa.
Aukstā bļodā saputo krējumu vieglās putās. Jāpanāk pareizā konsistence: putas nedrīkst būt pārāk stingras, tāpēc jāpārtrauc putošana tiklīdz veidojas mīkstas putu galotnītes. Pievieno ogu masu krējumam un pārlej maisījumu sasaldēšanas traukā. Ieliek saldētavā, 6 reizes ik pēc pusstundas saputo.
Žāvēto plūmju saldējums
250 gr. žāvēto plūmju
2 gl. (400 ml) krējuma
Vaniļas masai:
1 gl (200 ml) krējuma
1 gl (200 ml) piena
1 gl (200 gr) cukura
1 ēdamkarote cietes
Vanilīns
Nedaudz pavārīt žāvētas plūmes un sasmalcināt tās ar blenderi. Pagatavot vaniļas masu: krējumu un pienu uzvārīt, pievienot cukuru, vanilīnu un cieti, kura vispirms ir jāizšķīdina nelielā piena daudzumā. Maisot, vārīt uz lēnas uguns kamēr masa sabiezē (aptuveni 5-7 minūtes). Pievienot žāvēto plūmju maisījumu, masu atdzesēt ledusskapī. 400 ml krējuma saputot un pievienot atdzesētajai masai. Ielikt traukā, novietot saldētavā. 4 reizes ik pēc pusstundas saputot.
Plūmju saldējums
6 plūmes
1 ½ gl. (500 ml) piena
1 gl. (200 ml) saldā krējuma
Vanilīns
½ gl (100 gr) cukura
2 ēdamkarotes cietes vai vārītā krēma pulvera
1 ½ gl (300 ml) krējuma (papildus)
Garšvielas: kardamons, fenhelis, kanēlis, ingvers, kurkuma, vanilīns
Iegriezt plūmes un ielikt tās katliņā ar verdošu ūdeni. Uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai un noliet ūdeni. Tad ielikt plūmes aukstajā ūdenī un atstāt tur uz piecām minūtēm, tad ūdeni atkal noliet. Plūmes nomizot, atdalīt mīkstumu. Tad uzkarsēt pienu, krējumu un vanilīnu. Pēc tam cukuru un nelielā piena daudzumā izšķīdināto cieti vai vārīta krēma pulveri pakāpeniski pievienot piena maisījumam, nepārtraukti putojot. Maisījums ir jāputo uz mazas uguns, neļaujot tam vārīties līdz maisījums sabiezē. Pēc tam maisījumu atdzesēt. Sajaukt plūmes un papildus saputoto krējumu ar sagatavoto krēmu. Ielikt saldētavā. 6 reizes ik pēc pusstundas maisījums jāsaputo.
Krējuma parfē
1 gl. (200 gr) cukura
1 gl. (200 ml) ūdens
1 ½ gl. saldā krējuma
Pagatavot sīrupu, vārot ūdeni ar cukuru. Sīrupa gatavību pārbauda šādi: paņem 1 tējkaroti verdoša sīrupa un ieliek to aukstā ūdenī. Ja sīrups ir gatavs, tad no tā var ar rokām saripināt bumbiņu.
Saputot saldo krējumu un iemaisīt to sīrupā. Mitrā traukā ielikt visu sagatavoto masu, tad ielikt saldētavā. 6 reizes ik pēc pusstundas maisījums jāsaputo.
Riekstu parfē
½ gl. (100 gr) cukura
½ gl. (100 ml) ūdens
1 ½ gl. (300 ml) saldā krējuma
200 gr. valriekstu
Pagatavot sīrupu, vārot ūdeni ar cukuru kā iepriekšējā receptē. Kad sīrups ir gatavs, ieliet to krūzē, atdzesēt un maisīt ar lāpstiņu kamēr panāk vidēji bieza skāba krējuma konsistenci.
Valriekstus nedaudz uzkarsēt. 150 gr no tiem sasmalcināt, pievienojot 1-3 ēdamkarotes ūdens, lai veidojas mīkla. Ielikt riekstu mīklu sīrupā trijos piegājienos, sajaukt. Saputot saldo krējumu, sajaukt ar riekstu masu, ielikt traukā un tad ielikt ledusskapī. 6 reizes ik pēc pusstundas maisījums jāsaputo. Pirms pasniegšanas izrotāt ar atlikušajiem valriekstiem.