- Tīrā, neapstrādātā veidā visa veida gaļa un zivis glutēnu nesatur un ir ieteicami pagatavošanai uzturā bez glutēna. Arī olas glutēnu nesatur.
Aizdomīgi produkti:
- pārstrādātiem gaļas, zivju produktiem
- Kotlešu masa – iespējama glutēnu saturošu garšvielu piejaukumi, dažreiz sastāvā kviešu šķiedrvielas. Visdrošāk izvēlēties tīru malto gaļu bez piedevām un garšvielām.
- Gaļa marinādē
- Zivju konservi – droši skaitās savā sulā un eļļā un bez piedevām, taču jāuzmanās, ja ir tomātu mērce.
- Surimi (var saturēt kviešu cieti)
- Krabju nūjiņas
- Gaļas aizvietotāji, piemēram vegāniskā burgerā
- Olu pulveris
Aizliegts:
- Gaļas izstrādājumi (cīsiņi, sardeles, aknu pastēte, ruletes, kūpinājumi, iemarinēta gaļa, bekons, un citi gaļas produkti) – pārsvarā satur glutēnu saturošas izejvielas, piemēram, sojas mērce, kviešu proteīns, kvieši ciete, garšvielu maisījumus. Bezglutēna uzturā drīkst lietot tikai gaļas produktus ar norādi “Nesatur glutēnu”!
- Zivis un gaļu, kas panēta vai gatavota ar miltiem vai miltu mērcēm, kas satur glutēnu.
- Saldēti pusfabrikāti panējumā (zivju pirkstiņi, nageti)
- Gaļas mērces, kas gatavotas ar glutēnu saturošiem miltiem
- Produkti, kuru sastāvā sojas mērce bez norādes, ka tā nesatur glutēnu.
- Gaļas aizvietotājs seitans
Mūsu biedriem ir pieejams saraksts ar konkrētiem gaļas pārstrādes produktiem, kuri nesatur glutēnu.